Vai var ticēt populāriem produktu marķējumiem?
Ne viss ir EKO, kas ir BIO
Mūsdienās veikalu plaukti ir pilni ar produktiem ar uzrakstiem "EKO", "BIO" vai "ORGANIC". Diemžēl, bieži vien tie ir tikai mārketinga triki un pārliecināties par to var vienkārši izpētot iepakojumu.
Piedavājam apskatīties, ko patiesībā nozīmē šie termini.
ORGANIC
Tie ir produkti, kas tika ražoti bez ķīmisko vai minerālo mēslojumu pielietošanas, ar augseku un speciālo augsnes apstrādes veidu palīdzību. Teritorijai ir jāatrodas tālu no jebkādām kaitīgām ražotnēm. Visbiežāk tie ir fermeru produkti, kas tiek ražoti nelielos daudzumos, speciāli klientiem. Pieļaujamā neorganisko komponentu norma tajos nevar būt lielāka par 5%. Uzlīmēt zīmi "organiskais produkts" bez speciāliem sertifikātiem neizdosies.
BIO
Ja iedziļināties terminoloģijā, tad tie ir "piena pārstrādes produkti, kas ir bagātināti ar probiotiķiem un/vai prebiotiķiem". Problēma ir tajā, ka šodien burtus BIO izmanto gandrīz katrā produktu kategorijā. Nedomājam, ka visi tie tika bagātināti ar speciālām vielām.
EKO
Maksimāli izplatīts mārketinga triks. Pieņemsim, uz piena iepakojuma lieliem burtiem ir norādīts, ka tas ir EKO produkts un tas lieliski sadalās vidē. Bet piens tajā ir visparastākais. Ja jūs redzat uz preces zīmogu EKO, ziniet – savā "dzīves" cikla laikā: no ražošanas līdz utilizācijai, tas nodara mazāku kaitējumu apkārtējai videi, nekā līdzīgas preces bez tāda marķējuma. Tam nav nekāda sakara ar paša produkta kvalitāti, tā dabiskumu un ieguvumiem, ko saņem no tā patērētājs.
Īstā ekoloģiska produkcija obligāti tiek sertificēta un saņem dokumentus, kas apstiprina tās kvalitāti.

Ir trīs starptautiskās standartu sistēmas:
1
EU Regulation 2092/91 (EC 834/2007)
2
Codex Alimentarius Guidelines for Organically produced food 1999/2001
3
IFOAM Basic Standards (IBS)
Uz to pamatā tiek uzstādītas katras valsts organisko un naturālo produktu ražošanas normas. Tas ļauj ņemt vērā ģeogrāfiskās, fiziskās, sociālās un ekonomiskās valsts īpatnības.
Pērkot augļus un dārzeņus izvēlieties maksimāli "dārza" variantus un pārbaudītus piegādātājus. Ja nolemjat tomēr nopirkt EKO produktus, pārliecinieties, ka ražotājs izgāja vajadzīgus testus un saņēma kvalitātes sertifikātus, bet uz produktu iepakojuma, ja tāds ir, ir atbilstošs marķējums.
Photo: Marcus Nilsson, www.marcusnilsson.com
Seko Delirio Instagramā un ēd veselīgi